Pajęczyna

Fibroina – to nazwa związku (białka) z którego zbudowana jest pajęcza nić. Produkują ją w postaci płynnej specjalne gruczoły właśnie w kądziołkach przędnych, którą pająk wyciąga tylimi odnóżami. Fibroina pod wpływem kontaktu z powietrzem formuje się we włókienka i „krzepnie” dając mocną nić. Są dwa (co najmniej) rodzaje nici: mocna i sucha (z niej pająk buduje rusztowanie sieci – wszystkie promienie, które zbiegają się w środku sieci, to po nich pająk chodzi nie „wpadając we własne sidła”), oraz nić mniej wytrzymała, ale za to bardzo lepka (do niej przyklejają się owady – spirala zaczynająca się w środku sieci). Oczywiście pająki nie tylko robią sieci z pajęczyny, budują także „domki”, a pająk topik używa jej do gromadzenia powietrza pod wodą. Fibroina to także podstawowy budulec kokonów jedwabników i tym podobnych kokonów.

P1000031

P1000032 P1000038 P1000039 P1000046 P1000040 P1000045 P1000047 P1000914 P1000916 P1020023 P1020024 P1020027

Reklamy

38 myśli na temat “Pajęczyna

  1. w pajęczej sieci świat się zatrzymał
    ktoś skończył życie, ktoś je zaczyna…

    ozdoba świata bardzo niewinna
    tak delikatna jak mocno trzyma…

    ach jakie piękne t zdjęcia !!! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Urzekające zdjęcia! Pajęczyny mają w sobie to coś, ja też lubię na nie patrzeć i podziwiać misterną pracę pająka 🙂 A jesli jeszcze zaplącze się w pajęczynę jakaś kropla wody, to jest pełnia szczęścia 🙂

    Polubione przez 2 ludzi

  3. Jeden z najpiękniejszych widoków natury. Najbardziej spektakularnie wyglądają pajęczyny rozciągnięte na łąkach podczas jesiennych, mglistych porankow.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.