Pajęczyna


Fibroina – to nazwa związku (białka) z którego zbudowana jest pajęcza nić. Produkują ją w postaci płynnej specjalne gruczoły właśnie w kądziołkach przędnych, którą pająk wyciąga tylimi odnóżami. Fibroina pod wpływem kontaktu z powietrzem formuje się we włókienka i „krzepnie” dając mocną nić. Są dwa (co najmniej) rodzaje nici: mocna i sucha (z niej pająk buduje rusztowanie sieci – wszystkie promienie, które zbiegają się w środku sieci, to po nich pająk chodzi nie „wpadając we własne sidła”), oraz nić mniej wytrzymała, ale za to bardzo lepka (do niej przyklejają się owady – spirala zaczynająca się w środku sieci). Oczywiście pająki nie tylko robią sieci z pajęczyny, budują także „domki”, a pająk topik używa jej do gromadzenia powietrza pod wodą. Fibroina to także podstawowy budulec kokonów jedwabników i tym podobnych kokonów.

P1000031
P1000046
P1000045
P1000914
P1020023

P1000916

Reklamy

38 thoughts on “Pajęczyna

Add yours

  1. w pajęczej sieci świat się zatrzymał
    ktoś skończył życie, ktoś je zaczyna…

    ozdoba świata bardzo niewinna
    tak delikatna jak mocno trzyma…

    ach jakie piękne t zdjęcia !!! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  2. Urzekające zdjęcia! Pajęczyny mają w sobie to coś, ja też lubię na nie patrzeć i podziwiać misterną pracę pająka 🙂 A jesli jeszcze zaplącze się w pajęczynę jakaś kropla wody, to jest pełnia szczęścia 🙂

    Polubione przez 2 ludzi

  3. Jeden z najpiękniejszych widoków natury. Najbardziej spektakularnie wyglądają pajęczyny rozciągnięte na łąkach podczas jesiennych, mglistych porankow.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑

%d blogerów lubi to: