Francuskie potrawy, serwowane w Polsce

Hotel Ambasada z restauracją Piwnica Paryska usytuowany jest w jednej z zabytkowych kamienic z XIX wieku, 100 m od centrum miasta, przy ulicy Komuny Paryskiej, ulicy, która przed drugą wojną światową i tuż po niej była jedną z najpiękniejszych w Bolesławcu.  Obiekt zaczął swoją działalność 17 września 2005 roku.

Przepis na Ślimaki Winniczki | smaczne-przepisy.pl

P1020943

Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

P1020945

P1020948

Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej,

P1020946

P1020942

BOLESŁAWIEC – ALBUM

Opublikowane przez Zbyszek

W fotografii przyrodniczej fascynuje mnie przeogromne, niekończące się bogactwo tematów. Zatrzymane w kadrze Co to jest czas? Nie wiemy, nawet w przybliżeniu. Choć doskonale wiemy, że istnieje, odczuwamy jego upływ, potrafimy go mierzyć z niezwykłą dokładnością, niezbędną w dobie szybkich komputerów i lotów kosmicznych, wyznaczamy mu granice "odtąd dotąd" albo "przed czymś". Czy my istniejemy w czasie, czy czas w nas istnieje? Czy, jeżeli istniejemy w czasie, pozostawiamy w nim ślad naszego istnienia? Czy, jeżeli czas w nas istnieje, przestaje istnieć, gdy my istnieć przestajemy? Czy pozostaje ŚLAD w bez-czasie? Magia fotografii. Czy fotografia przecina czas, rozdwaja go, zatrzymuje część czasu przynależną obrazowi fotograficznemu, który może "starzeć się" jako przedmiot, nie starzeje się jako obraz - rysy człowieka albo sfotografowany krajobraz nie zmieniają się mimo upływu czasu, pozostają na fotografii takie same, jakie były w nowej magicznej chwili fotografowania. Czy fotografia jest zamrożonym w bez-czasie ŚLADEM, dowodem istnienia "czegoś" w określonej chwili i w miejscu, istnienia "czegoś" w innym, nieznanym nam jeszcze wymiarze, niezależnym od czasoprzestrzeni? Jedno można stwierdzić, mianowicie: miarą wartości i rzetelności fotografii jest stopień w jaki fotografujący potrafi odczuć i oddać tę specyficzną chwilę, w której uruchamia spust migawki zapisując na materiale światłoczułym ŚLAD. Wszystko, bowiem, co istnieje i żyje w momencie spustu migawki pozostawia nam ŚLAD swego istnienia i życia.

33 myśli w temacie “Francuskie potrawy, serwowane w Polsce

  1. Zdjęcia ładne, ale co pieczywo tostowe robi w takiej restauracji? Francuzi nigdy by tostów nie podali, a na pewno nie w takim lokalu. Owszem jedzą tosty, ale nie jest to „eleganckie” danie, ani szczególnie francuskie. Jest też coś takiego jak „tosty francuskie”, ale to zwykłe pieczywo tostowe zapiekane w jajkach i również nie jest to danie wysokich lotów.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Sabitha vantalu

Simple, easy to cook Indian recipes

Bhutadarma

Nothing is impossible (at least that does not violate the laws of physics). When you can..violate the laws of physics!

Stockresearch52's Blog

Mind over matter

Superduque

Mi patria es todo el mundo.

Wolfgang Mutterer - Präsentiert -

Willkommen in meinen Blog.

Balladeer's Blog

Singing the praises of things that slip through the cultural cracks

Into the Light Adventures

By Sandra Js Photography - Make the rest of your life the best of your life.

Poetry by Nathan Cocker

Verse from an adverse mind.

A Voice from Iran

Storytelling, short stories, fable, folk tales,...

Groene Vingers

Blog voor bloemen & planten liefhebbers

ricettario coroloni Fabio

Super ricette da tutto il mondo

e-Paper Poetry of Vinx

#Poem #Poetry #Poet

MUNTAZIR

Learning to walk on the righteous path, with the rope you told me of, in hands.

StarlitDen

Illustration, Concept Art & Comics/Manga

loshame.wordpress.com/

Fashion and Food

Si quieres conocerme, mírame a los ojos

This WordPress.com site is the bee's knees

Wiersze, poezja ZagonBzu

Blog poetycki Tomasza Kuciny

%d blogerów lubi to: